Architecture Canada n°7 2nd semestre 2009
Architecture Canada n°7 2nd semestre 2009
  • Prix facial : gratuit

  • Parution : n°7 de 2nd semestre 2009

  • Périodicité : semestriel

  • Editeur : Naylor Canada

  • Format : (213 x 276) mm

  • Nombre de pages : 48

  • Taille du fichier PDF : 3,4 Mo

  • Dans ce numéro : des architectes donnent de la vie au design des soins de santé.

  • Prix de vente (PDF) : gratuit

Dans ce numéro...
< Pages précédentes
Pages : 34 - 35  |  Aller à la page   OK
Pages suivantes >
34 35
www.raic.org/2009 Unique Hospital Interiors Architects bringing light and unique design to Canadian hospital interiors By Christopher Guly The Ottawa Hospital Critical Care Wing. Spending time in a hospital’s intensive care unit (ICU) or post-surgery recovery unit can be a depressing experience for patients. But time spent there doesn’t have to be dark, as revealed by The Ottawa Hospital’s General campus. L ast year, the hospital unveiled a new $65.5-million critical care wing and atrium designed by Erskine Dredge & Associates Architects Inc. It features 190,000 sq. ft. (17,651 sq.m.) of additional space and 30,000 sq. ft. (2,787 sq.m.) of renovated space. It includes 17 operating theatres (up from 11 previously), a 34-bed recovery unit, a 32-bed ICU and a 24-bed surgical day-care unit. But unlike the previous critical-care facility where patients were surrounded only by walls, this new addition situated at the back of the General has windows. « The old thinking was that patients wouldn’t benefi t from looking out a window, but evidence-based design has proven that access to natural light improves recovery, » explains Michele Dredge, MRAIC, a partner with Erskine Dredge. « It also makes the staff happy. » 34 ■ THE ROYAL ARCHITECTURAL INSTITUTE OF CANADA/L’INSTITUT ROYAL D’ARCHITECTURE DU CANADA And, it was a requirement by the Ontario Ministry of Health and Long-TermCare. During the lengthy approval process for the project that began in 2003, government officials sought assurances that the ICU and post-surgery rooms had windows, says Dredge. But the light doesn’t just fl ow from windowed walls. It permeates the space from a two-storey atrium with glazed walls that features a bridge linking the ICU to the surgical suite on the second floor. This passageway eliminates labyrinthine corridors typical of
ERSKINE DREDGE & ASSOCIATES ARCHITECTS INC./PHOTO : GORDON KING many hospitals, and reduces travel between surgery, recovery and ICU to a minimum. By reducing exterior wallarea, the atrium also lowers energy costs. Meanwhile, non-critical care services are located on the main level, including administrative offi ces, staff locker rooms, an optician, a medical equipment shop and even a Tim Hortons. Dredge says the idea behind the design was to create a « healing environment » that reduces stress, encourages health and ultimately shortens recovery time for patients. And, based on the feedback she’s received from the health-care professionals who spend the most time there, the design’s goal has been accomplished. « I’ve heard from doctors and nurses who say they want to work in a good environment like this, which is important from the perspective of maintaining and recruiting staff. » According to Frank Medwenitsch, director of planning and capital projects at The Ottawa Hospital, the expansion « has gone a long way » toward putting the hospital « on the map from a recruiting point of view. » He says that a Toronto surgeon who toured the building was so « astounded » by it that he was ready to join the staff « on a moment’s notice. » Health-care workers in the emergency department at the QEII Health Sciences Centre’s Halifax Infirmary also have improved working conditions, thanks to the design of one of the city’s firms, WHW Architects. Opening this spring (May), the new, $21-million, 53,000 sq. ft. (4,924 sq.m.) emergency department is the result of human ingenuity and state-of-the-art technology – a major advancement from its more modest plan in 2003. The original strategy that involved Capital Health, Nova Scotia’s health-services provider that operates the hospital, was to simply renovate and expand the 23,500 sq. ft. (2,183 sq.m.) emergency department within the existing building. « But it was very diffi - cult to fuse two spaces into one department The emergency department at the QEII Health Sciences Centre’s Halifax Infirmary. while maintaining emergency operations at the same time, » explains senior project architect Dennis Ramsay, MRAIC, an associate with WHW. « The easiest, most cost-effective solution was to build on an adjacent site. » However, it was more than a matter of constructing an addition. The previous emergency department was designed to accommodate only 35,000 patients annually, The idea behind the design was to create a « healing environment » that reduces stress, encourages health and ultimately shortens recovery time for patients. though the hospital has been seeing nearly double that number at 60,000 per year, resulting in longer wait times. So, while looking at ways of providing more space, WHW also looked at new approaches and recruited James Lennon, a California-based architect renowned for using computer technology to test emergency department designs. A decade ago, he was involved with the ER One initiative at Washington Hospital Center in the US capital to create an all-risks-ready emergency-care facility to deal with crises, such Unique Hospital Interiors as those resulting from terrorist attacks or epidemics. WHW used computer models to simulate existing and future patient volumes and their status under the CTAS (Canadian Triage and Acuity Scale), a tool that helps emergency departments prioritize patient care requirements. This data was used to test design alternatives, and to demonstrate capacity and staff working procedures. A « racetrack » concept, adapted from recent prototypes developed in the US and unique to Canada, evolved as the most appropriate model for the Halifax Infirmary’s new emergency department. Rather than building traditional patient cubicles, WHW designed 35 treatment rooms that run along the racetrack and are accessed via an oval-shaped corridor that runs outside of it. Ramsay says the individual rooms provide additional privacy for patients and enhance infection control. Meanwhile, situated in the middle of the treatment racetrack is a working area occupied only by caregivers and emergency department staff. While the facility has a cutting-edge design, it’s intended to reduce average wait times from four hours previously to about two hours and 20 minutes. ■ THE ROYAL ARCHITECTURAL INSTITUTE OF CANADA/L’INSTITUT ROYAL D’ARCHITECTURE DU CANADA ■ 35 WHW ARCHITECTS/PHOTO : CRAIG MOSHER www.raic.org/2009



Autres parutions de ce magazine  voir tous les numéros


Liens vers cette page
Couverture seule :


Couverture avec texte parution au-dessus :


Couverture avec texte parution en dessous :