Architecture Canada n°7 2nd semestre 2009
Architecture Canada n°7 2nd semestre 2009
  • Prix facial : gratuit

  • Parution : n°7 de 2nd semestre 2009

  • Périodicité : semestriel

  • Editeur : Naylor Canada

  • Format : (213 x 276) mm

  • Nombre de pages : 48

  • Taille du fichier PDF : 3,4 Mo

  • Dans ce numéro : des architectes donnent de la vie au design des soins de santé.

  • Prix de vente (PDF) : gratuit

Dans ce numéro...
< Pages précédentes
Pages : 20 - 21  |  Aller à la page   OK
Pages suivantes >
20 21
www.raic.org/2009 Health-care Design The lower atrium at Colchester Regional Hospital in Truro, NS. East Coast to get state of the art hospital For instance to the east, Colchester Regional Hospital in Truro, NS – scheduled for completion in the summer of 2010 – will be oriented around and connected to a central courtyard, which in turn will be linked to a series of gardens and mini-courtyards. These natural accents and the 124-bed replacement greenfi eld hospital will be situated on a 33-acre (13.35-hectare) sloped site that overlooks a lush Nova Scotia landscape. The $155-million hospital, designed by WHW Architects Inc. of Halifax in association with Farrow Partnership Architects Inc., also revised the master plan to maximize value for the province’s lean health-care budget. Rather than stack the in-patient unit atop a diagnostic podium, the architectural team created three separate, but interconnected, buildings in the shape of an arc as « pearls on a necklace, » in Farrow’s words. There’s one building for ambulatory care and outpatient services. Another building is dedicated to diagnostic services and treatment, and includes the intensive care units and operating rooms. Because of its complex medical requirements, it requires more technology to address such aspects as air circulation and infection control. The third building, furthest away from the entrance, houses the in-patient area. Gardens fill the space between all three buildings. Avoiding a single stacked confi guration eliminates the impact of non-aligned structural columns between floors, according to a project description for the 346,800-sq.-ft. (32,218-sq.-m.) hospital. This also simplifi es mechanical and electrical servicing for each building type, thus reducing code requirements and subsequent costs associated with each building type. Furthermore, a non-stacked master plan allows for a shorter construction schedule (which began in June 2006), since each block can be built simultaneously. By contrast in a typical stacked plan, the construction ofupper fl oors is dependentupon the sequential completion of lower fl oors, thus lengthening the duration of construction. Once opened next year, the hospital will provide surgical, mental health, intensive care, maternal-child services, diagnostic services and treatment, and emergency and ambulatory care services. But it willalso give its inhabitants extra touches to make their time there more enjoyable. For instance, a nurse spends about 30 per cent of the time walking during a shift. Colchester’s corridors will be shorter in length to enable nurses to spend more time with patients. 20 ■ THE ROYAL ARCHITECTURAL INSTITUTE OF CANADA/L’INSTITUT ROYAL D’ARCHITECTURE DU CANADA « Paired with the saying that ‘it’s not the distance you walk, but the environment you walk through,’corridors will have glass on one side that look out to greenery, » says Farrow. It’s allabout « bringing hospitals to life » and « creating an emotional connection with a therapeutic environment, » and is an approach Farrow Partnership is following in a $162.8-million expansion and redevelopment project at Credit Valley Hospital, which should be completed by the spring of 2011. The result will be 270,000 sq. ft. (25,083 sq.m.) of new construction and 70,000 sq. ft. (6,503 sq.m.) of renovated space, which will provide more hospital beds, labour and delivery rooms, and expanded areas for cancer treatment, neonatal care and laboratory services. (This second phase initiative and the construction of Colchester Regional Hospital were both included in ReNew Canada magazine’s top 100 infrastructure projects of 2009.) At Credit Valley, there will continue to be connections to nature and natural elements that refl ect current health-care design. It’s an approach that also hearkens back to cultural symbols and historical traditions « rooted in our DNA, » explains Farrow. Consider the tree-like wooden sculpture Colchester Regional Hospital in Truro, NS will be oriented around and connected to a central courtyard, which in turn will be linked to a series of gardens and mini-courtyards.
RENDERING COURTESY OF WHW ARCHITECTS IN ASSOCIATION WITH FARROW PARTNERSHIP ARCHITECTS LES ARCHITECTES CORRIVEAU ET GIRARD/PHOTO : YVES LEFEBVRE at Credit Valley. Made from the same material as the crossin Christianity, it can be seen as reachingup to heaven. Or, it represents the tree under which Hippocrates, considered the father of medicine, sat while teaching his students almost 2,500 years ago. « We need to create spaces that are more than just healing and comforting environments, but that also excite and energize, » says Farrow. As Prince Charles, a champion of excellence in architecture and better hospital design has said, health care requires « a nurturing of the soul and the spirit, just as much as the body. » In Farrow’s 2001 book, Humanism and the Art of Healing Beyond FormFollows Function in Health Care Architecture, he traces the evolution of hospitals back to the ancient Greeks who tied together the mind, body and spirit in the approach to healing. Christianity, particularly through the Catholic Church, infl uenced the look of hospitals with the appearance of cruciformfacilities during the Renaissance. Each quadrant would have a courtyard that patients could see from windows. Several centuries later, pioneering nurse Florence Nightingale took that idea further by promoting the importance of natural light and proper ventilation for patients recovering in British infirmaries. But when medicine met mechanics, through large ventilation systems that resulted in multi-storey hospitals, more attention was paid to treating ailments than about the well-being of the person suffering from them. And gradually, the focus began to shift to hospitals themselves that accompanied the post-modernist trend. They became hotel-like structures and showcased great galleria spaces as witnessed in such examples as the design by Eb Zeidler, FRAIC for the atrium at Toronto’s Hospital for Sick Children. Now the idea is to design hospitals that focus on people and that reflect their communities and history – « surrounded by parks, not parking lots, » says Farrow, who adheres to a « three-legged stool » principle when designing health-care facilities. The seat represents the project’s objectives. Each of the three legs covers the main issues that need to be addressed : function (the relationship of departments to one another, workfl ow effectiveness) ; quality (the durability and sustainability involved in its construction) ; and impact on the people who are working, healing and visiting there. Health-care Design De-institutionalization in Montreal Rehabilitation Centre Impact is the intent behind a renovation project at Montreal’s Constance-Lethbridge Rehabilitation Centre that began in 2001 and is led by Les architectes Corriveau et Girard, also based in the city. The goal is to establish a « de-institutionalized » environment in the outpatient centre, says Sylvie Girard, MIRAC, a partner with Corriveau et Girard, who led the design team. « Since many of the clients have varying physical mobility and spatial comprehension capacities, the focus is to facilitate orientation, perception and fluidity of movement within the centre from the moment of arrival to the end of the visit, » she explains. Wayfinding is achieved, in part, through signage. But ultimately, it’s the design that helps people find their way. Colours are used to identify different areas within the 43-year-old, 9,100 sq.m. building. Activity spaces within the same treatment Corriveau et Girard relied on a colour palette drawn from nature (stones, leaves, wood) to establish a link between the centre’s interior and exterior spaces. Colours identify different areas within Montreal’s Constance-Lethbridge Rehabilitation Centre. www.raic.org/2009



Autres parutions de ce magazine  voir tous les numéros


Liens vers cette page
Couverture seule :


Couverture avec texte parution au-dessus :


Couverture avec texte parution en dessous :