Architecture Canada n°14 1er semestre 2013
Architecture Canada n°14 1er semestre 2013
  • Prix facial : gratuit

  • Parution : n°14 de 1er semestre 2013

  • Périodicité : semestriel

  • Editeur : Naylor Canada

  • Format : (213 x 276) mm

  • Nombre de pages : 32

  • Taille du fichier PDF : 14,1 Mo

  • Dans ce numéro : architecture des établissements de justice, reflet des collectivités locales.

  • Prix de vente (PDF) : gratuit

Dans ce numéro...
< Pages précédentes
Pages : 18 - 19  |  Aller à la page   OK
Pages suivantes >
18 19
Sustaining a community 11 Division Toronto neighbourhoods provide design input for two new police stations By Christopher Guly Architect : Stantec Architecture Photos : www.richardjohnson.ca Toronto architect Michael Moxam, FRAIC, has dedicated his career designing complex project types together with multi-faceted stakeholders. The design process for two new police stations for the Toronto Police Service, however, presented a level of public engagement that he had never before experienced. www.raic.org/2013 11 Division « It was unprecedented—and that’s as it should be for projects of this nature, » said Moxam, design principal at Stantec Architecture, who led the design for the new 11 and 14 Division stations. « All buildings, in particular public buildings, have a responsibility to make signifi cant and positive contributions to the public realm in our communities, » Moxam explains. « The Toronto Police Service had an unusually strong commitment to community involvement in 18 ■ ARCHITECTURE CANADA
Sustaining a community Head 14 Division the development of these facilities. They took a proactive approach to the point that community members were invited to sit on the design steering committees and meet with us and the client every two weeks. » 11 Division 11 Division is situated on a 1.42-hectare site that was home to the Carleton Village Public School, originally built in 1913. Neighbourhood residents viewed the original, three-storey, brick-and-stone structure as an iconic landmark. Rather than demolish the abandoned building, Stantec Architecture proposed leaving the original school intact and only bringing down an addition built in the 1960s. Moxam and his team replaced that extension with a 5,972-square-metre contemporary police 11 Division facility. The heritage building, meanwhile, houses administrative space and encourages public access with features such as a community room converted from the original school library. ERA Architects was a key part of the team dealing with the restoration of the 1913 building. Along Davenport Road, a landscaped entrance plaza connects the original building with the new structure, leading to the highly transparent infill between the two buildings. A community park on the north side of the site was also completely revitalized. 14 Division If the challenge for 11 Division was preserving an iconic heritage building, the challenge for 14 Division was working with a much smaller site. Located on a.73-hecatre former school property, the site is at the heart of an urban residential community. « It involved intense coordination with and the involvement of the community in order to make sure that the scale of the building worked within this traditional residential neighbourhood in downtown Toronto, » says Tom Kyle, MRAIC, Project Architect. The Stantec Architecture team implemented several design features to allow for the sense of space that residents valued in the neighbourhood. This included a park-like setting and a vertically stacked building design with 5,110 square metres of operational space built atop 6,040 square metres of underground parking. The result is a two-storey, abovegrade building. The key element providing site security is developed as a masonry « Garden Wall » providing a material and scale connection to the residential community. The public spaces in 14 Division, including the entrance, a community meeting room off the main lobby, and the tree-lined civic plaza, were designed to serve as a « front porch » to the building, and to be transparent and visible from the street, explains Kyle. In contrast, the station’s secure zones are kept from public view. This includes a detention area located in theupper basement level. This continued on page 22 www.raic.org/2013 ARCHITECTURE CANADA ■ 19



Autres parutions de ce magazine  voir tous les numéros


Liens vers cette page
Couverture seule :


Couverture avec texte parution au-dessus :


Couverture avec texte parution en dessous :