Architecture Canada n°11 2nd semestre 2011
Architecture Canada n°11 2nd semestre 2011
  • Prix facial : gratuit

  • Parution : n°11 de 2nd semestre 2011

  • Périodicité : semestriel

  • Editeur : Naylor Canada

  • Format : (213 x 276) mm

  • Nombre de pages : 32

  • Taille du fichier PDF : 1,9 Mo

  • Dans ce numéro : le milieu de l'éducation trace la voie pour relever le Défi 2030.

  • Prix de vente (PDF) : gratuit

Dans ce numéro...
< Pages précédentes
Pages : 14 - 15  |  Aller à la page   OK
Pages suivantes >
14 15
www.raic.org/2011 Daylight-Friendly Design Environmentally Friendly 100% Grass Coverage Strong - 5721 psi grasspave2.com 800-233-1510 continued from page 13 on each elevation in response to the individual façade’s solar orientation. On the south side of both buildings, cantilevered concrete sunshades exist on each fl oor ; as they stepup the building they cantilever as a further nod to how Erickson massed the AQ, with theupper fl oors cantilevering past the fl oor below to provide shading of the lower fl oor. There’s also plenty of daylight for indoor spaces, including wet laboratories, which are traditionally closed environments. All public circulation zones have fl oor-to-ceiling glass on one side at a minimum. But to prevent 459552_Invisible.indd 14 ■ ARCHITECTURE 1 CANADA 1/16/10 11:54:48 AM overheating inside when it’s hot outside, fritted glassis used in combination with horizontal external sunshades to reduce the internal heat gain by 90 per cent. The daylight-friendly design and the complex’s solar shading, combined with effi cient lighting controls and mechanical features, reduce energy consumption by more than 30 per cent when compared to the national standard for a similar building. Low-fl ow fume hoods in the wet labs reduce by 75 per cent the volume of conditioned air, which fl ows through the fume hoods. Although the air from the fume-hood exhaust is not reused, the heat from it is recovered through air-handling units on the roof. That hot air heats incoming cooler outdoor air to reduce energy consumption. Elsewhere, thermal mass found in the concrete structure collects heat during the day and releases it in the cool of the evening, thereby reducing the cooling load during the day. Along with the incorporation of natural ventilation and the use of recovered waste heat, 90 per cent of the ASSC has a green roof or is landscaped to lower the buildings’heating and cooling loads as wellas to reduce energy consumption and stormrunoff. Furthermore, air in the lecture halls is supplied through an under-fl oor plenum. This low-velocity air fl ow uses signifi cantly less energy than forced air, which has to travel great distances. With an overall target of a 35-per-cent reduction in water use in combination with the signifi cant energy savings, along with the use of low or no volatile organic compounds anywhere in the buildings, the ASSC would almost assuredly achievea LEED Gold rating. The goal, however, is not LEED compliance but rather in the spirit of the 2030 Challenge, it is how the building rises to challenge of ensuring future generations can learnwhile reducing their impact on the environment. As Dove says, « We know what it takes to design a good green building. It’s how we do our business. It’s not an add-on for us. » ■
Sur les traces d’Erickson Par Christopher Guly Toutes les images : Busby Perkins+Will Architects Co. Dès l’enfance, le jeune David Dove, MRAIC, de Vancouver, rêvait de devenir architecte comme son idole, le légendaire Arthur Erikson. Il n’aurait toutefois jamais imaginé qu’il réaliserait un jour un projet sur le campus maintes fois primé qui a fait connaître Erikson dans le monde entier. Le complexe des arts et des sciences sociales de l’Université Simon Fraser des architectes Busby Perkins+Will, terminé en 2008, comprend deux immeubles : le Saywell Hall, qui abrite les départements d’archéologie, de criminologie, de psychologie clinique, d’études sur les Premières nations et le Centre for Forensic Research, de même que le Blusson Hall, qui abrite la nouvelle faculté de sciences de la santé. Les deux bâtiments en forme de C se font face et forment ainsi une grande cour aménagée qui favorise les échanges et la communication. Les architectes ont réinterprété la stratégie de protection contre le soleil utilisée par Erickson dans les bâtiments originaux, comme l’Academic Quadrangle, et ont installé des dispositifs d’ombrage verticaux en verre qui font écho aux lames de béton verticales du célèbre architecte. Toutefois, ils ont également tenu compte de l’orientation de chaque façade par rapport au soleil. Ainsi, sur les façades sud du Blusson Hall et du Saywell Hall, les concepteurs ont prévu des pare-soleil en béton en porte-à-faux à chaque étage, rappelant ainsi la suite à la page 16 L’éclairage naturel ARCHITECTURE CANADA ■ 15 www.raic.org/2011



Autres parutions de ce magazine  voir tous les numéros


Liens vers cette page
Couverture seule :


Couverture avec texte parution au-dessus :


Couverture avec texte parution en dessous :